петък, 16 септември 2011 г.

118 години от рождението на създателя на витамин С - Алберт-Сент-Георги

На 16.09 се навършват 118 години от рождението на Алберт Сент-Георги (16.09.1893 – 22.10.1986). Алберт Сент-Георги е откривателя на витамин С. През 1937 г той печели Нобелова награда за физиология и медицина. 


Кой не знае и не е чувал за витамин С? Той се използва предимно за профилактика на простудни и грипни заболявания и подсилване на имунитета. Най-добрия начин за естествено набавяне на витамин С в организма е консумацията на цитрусови плодове, но се съдържа също и в множество други плодове и зеленчуци.
Алберт Сент-Георги е роден в Будапеща в семейството на заможни земевладелци. Започва да учи, но бързо губи интерес към лекциите и теориите. Започва да прави опити в лабораторията на чичо си, университетски преподавател, след като е прекъснал учението си на третата година. Следват доста перипетии през двете световни войни, а между тях той открива витамин С и печели Нобелова награда. След тях той активно се намесва в политическия живот, но се оттегля разочарован от комунистическата власт и емигрира в Щатите.
сподели бутон

Няма коментари:

Публикуване на коментар