понеделник, 3 октомври 2011 г.

Здрава и красива коса!


Какво е нужно, за да имаме красива и здрава коса? Коса, изпълнена с блясък? 


Най-важното нещо, което трябва да направим е правилният избор на шампоан!

По природа косата бива три типа: нормална, суха и мазна. Вида коса се обуславя от състоянието на организъм на всеки човек – метаболизъм, хормонален баланс. Доста често обаче и външни странични фактори. Сухата коса е без блясък и лесно се къса. При мазната коса липсва обем и създава усещане за нехигиеничност.



В резултат на различните типове коси козметичната индустрия създава съответните козметични продукти. Наред с това обаче се създават и продукти за обем, блясък, подхранване, против пърхот и редица други.

При различните шампоани се използват различни пенителни продукти. За суха коса например се използват такива с меко действие и овлажняващ ефект. За мазна коса се използват такива, които намаляват секрецията на косата.

Не маловажно в случая е миенето на косата. Разумното миене на суха коса е един или два пъти седмично. За мазната съответно три или четири пъти в седмицата. В никакъв случай не е препоръчително ежедневното миене на коса.


Освен шампоаните за различни типове коса има и редица други специализирани шампоани. Например за запазване на цвета на боядисвана коса, против пърхут, против термично третиране.

Добре би било да се знаят и няколко основни правила при миенето на косата. Първото нещо, което трябва да се направи е да се прочете етикета на дадения продукт и да се запознаете с начина на употребата му. За постигане на пълния ефект на козметичните продукти е препоръчително дългата коса да се разресва преди миене. Следващата стъпка е косата да бъде добре намокрена. За целта е достатъчно да стоите под течаща вода около минута. Водата не трябва нито да е прекалено гореща, нито прекалено студена. Шампоана се нанася от дланта в не много големи количества и се масажира нежно скалпа с кръговидни движения. По-важното действие тук е отмиването на шампоана! Недоброто измиване на косата ще я лиши от блясък, а е възможно и да доведе до поява на пърхот или раздразнение на скалпа. При подсушаването е желателно косата да не се трие силно с кърпа и да не се суши с прекалено гореща струя въздух от сешоара.

Избирайки точния шампоан за Вашия тип коса и спазвайки най-елементарните изисквания за миене и сушене Ви гарантират здрава и силна коса, пълна с блясък и обем!
          
сподели бутон

Няма коментари:

Публикуване на коментар